Overzicht

Melanoom

Stress vermindert de effectiviteit van immuuntherapie

  • 18 december 2023

Melanoompatiënten met emotionele stress vóór de behandeling blijken minder goed te reageren op neoadjuvante immuuntherapie dan patiënten die vooraf geen stress ervaren. 

Beeld: André Jagt

Prof. dr. Lonneke van de Poll en prof. dr. Christian Blank, groepsleiders in het AVL, onderzochten daartoe de gegevens van patiënten uit Blanks PRADO-studie en ontdekten dat de 28 patiënten (van de 88) die een hoog stressniveau ervoeren voorafgaand aan de behandeling inderdaad slechter op de immuuntherapie reageerden dan de overige patiënten. De tumor werd minder goed opgeruimd en de ziekte kwam binnen twee jaar ook vaker terug dan bij de andere patiënten (26 procent tegenover 9 procent). Hun onderzoek is verschenen in Nature Medicine.

Interessant voor Van de Polls en Blanks onderzoek naar stress en immuuntherapie is dat uit een internationale studie blijkt dat melanoompatiënten die voor hun hart bètablokkers gebruiken beter reageren op immuuntherapie. Bètablokkers remmen immers stressreceptoren. De twee hoogleraren willen nu onderzoeken welk effect bètablokkers kunnen hebben op immuuntherapie bij patiënten met stress.