Overzicht

Onderzoek naar nieuwe middelen

Radboudumc opent kliniek voor patiënten met zeldzame kanker

  • 26 februari 2024

In de nieuwe fase I-unit van het Radboudumc kunnen patiënten uit de regio die een zeldzame vorm van kanker hebben, deelnemen aan onderzoeken naar nieuwe middelen en combinaties van bestaande middelen.

Beeld: Adobe Stock

Er worden in het UMC van Nijmegen al langer van dit soort studies gedaan voor zeldzame tumoren, maar het ziekenhuis wil graag schaalvergroting, om de regio goed te kunnen bedienen. Daarom worden de studies die hier lopen gedeeld met de ziekenhuizen in de wijde omgeving. Idealiter moet er op den duur voor iedere patiënt een fase I-studie zijn, eveneens een reden om de regio erbij te betrekken. Er lopen niet alleen studies die door de farmaceutisch industrie worden aangeboden, maar ook al zeventien studies van het eigen Tumor Immunology Lab van de Radboud Universiteit, die de kliniek graag wil opschalen naar dertig. In de studies worden antilichaamgeneesmiddelconjugaten getest en er komt veel onderzoek met bispecifieke antilichamen die de tumorcel aanvallen en lichaamseigen immuuncellen aantrekken.

‘Bij de zeldzame kankers is een grote leegte aan nieuwe middelen’, zegt hoogleraar Rare Cancers dr. Carla van Herpen op de website van Medisch Contact. ‘Naar deze vormen van kanker wordt helaas veel minder onderzoek gedaan dan naar de veelvoorkomende kankersoorten. Kijk naar de vijfjaarsoverleving: die is bij nietzeldzame kankers de laatste twintig jaar gestegen van 59 naar 72 procent, maar bij de zeldzame kankers slechts van 50 naar 56 procent.’