Overzicht

Endoscopie doeltreffender

Met hulp van AI worden 40 procent meer poliepen opgespoord

  • 7 maart 2024

Een slimme computer die meekijkt bij endoscopie kan 40 procent meer poliepen opsporen dan een standaardonderzoek. Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het Radboudumc in The Lancet Digital Health.

Michiel Maas en collega met bevindingen van AI
Beeld: Radboudumc

De meerwaarde van het gebruik van AI bij een endoscopie werd aangetoond in een studie van bijna duizend patiënten, door 31 endoscopisten uitgevoerd in tien ziekenhuizen in Europa, de VS en Israël. De deelnemers kregen een kijkonderzoek omdat zij in aanmerking kwamen voor screening op darmkanker of omdat ze vroeger poliepen hadden gehad. Zij kregen het standaard darmonderzoek of het onderzoek waarbij de computer meekeek. De computer plaatste een paars vierkantje in het beeld als een plek er verdacht uitzag en trok zo de aandacht van de arts, die daar dan nog iets beter naar keek. ‘Een computer bekijkt iedere pixel in het beeld en is iedere milliseconde even alert. Dat geeft een enorme meerwaarde’, aldus artsonderzoeker Michiel Maas op de site van het Radboudumc.

Hoewel er dankzij de computer meer poliepen werden opgespoord en verwijderd, kostte het darmonderzoek met digitale hulp niet meer tijd. Daarnaast leidde de nieuwe procedure niet tot een hoger percentage vals positieven. De extra verwijderde poliepen waren even vaak van een gevaarlijk type als de uitgesneden poliepen tijdens een standaard onderzoek.