Overzicht

UMCU en Radboudumc

Heruitgifte kankermedicijnen drukt zowel milieubelasting als medische kosten

  • 24 november 2023

Ongebruikte kankermedicijnen in pilvorm kunnen worden verzameld en zijn opnieuw uit te geven. Dat blijkt uit promotieonderzoek van apotheker Lisa-Marie Smale (Radboudumc). Heruitgifte is beter voor het milieu en kan een jaarlijkse besparing van tientallen miljoenen euro’s opleveren. 

Beeld: Freepik

De studie richtte zich op 1071 patiënten die orale kankermedicijnen gebruikten en toonde een afvalvermindering van 68 procent en een netto gemiddelde besparing van minstens 576 euro per patiënt per jaar dat kan oplopen tot 1348 per jaar.

Om de kwaliteit van de medicatie te kunnen garanderen werden de medicijnen in dit onderzoek afzonderlijk verpakt en voorzien van een sensor die registreert of ingeleverde medicijnen binnen de vereiste temperatuur zijn bewaard. Zijn verpakking, temperatuur en houdbaarheidsdatum in orde, dan kunnen de ingeleverde medicijnen opnieuw worden uitgegeven.

Deze procedure is twee jaar lang onderzocht in samenwerking met de apotheken van het Radboudumc, UMC Utrecht, Jeroen Boschziekenhuis en St Antoniusziekenhuis, zo valt te lezen op de site van Radboudumc. De investering in onder meer de verpakking met temperatuursensor bedraagt 37 euro per patiënt per jaar. Daar staat een besparing tegenover van 613 euro. Inmiddels is de procedure verder geoptimaliseerd en kan al een besparing van 655 per patiënt bereikt worden.

Het onderzoek, een samenwerking van Radboudumc en UMC Utrecht, is gepubliceerd in JAMA Oncology.