Overzicht

Oratie prof. dr. Jesse Swen

‘Farmacogenetica krijgt een plek in de patiëntenzorg’

  • 24 november 2023

We kunnen steeds beter voorspellen of patiënten zich beter of juist zieker voelen door medicijnen. Dat vertelde hoogleraar Klinische farmacie dr. Jesse Swen (LUMC) in zijn oratie op 17 november. Met een DNA-medicatiepas kunnen artsen en apothekers meteen zien wat de optimale dosis is voor een patiënt. 

prof. dr. Jesse Swen
Beeld: LUMC

Genetische variatie zorgt ervoor dat patiënten allemaal anders reageren op eenzelfde medicijn. De ene patiënt verwerkt een medicijn met een andere snelheid dan de ander, en heeft daarom een andere dosis nodig om hetzelfde effect te bereiken. Een persoonlijke aanpak is dus gewenst. ‘We hebben in onze studie een DNA-medicatiepas gebruikt die het DNA-profiel van een patiënt koppelt aan medicijnen waarvan de verwerking wordt beïnvloed door het DNA’, aldus Swen op de website van het LUMC.

De Nederlandse farmacogeneticawerkgroep heeft voor ongeveer vijftig geneesmiddelen adviezen opgesteld over hoe de behandeling aangepast kan worden aan het DNA-profiel van de patiënt. Vóór de start van de behandeling kan daardoor een test gedaan worden om bijwerkingen te voorkomen. Swen geeft aan dat uit onderzoek met tweelingen echter blijkt dat nog lang niet alle erfelijk bepaalde verschillen in de verwerking van een medicijn te verklaren zijn. Er moeten dus nog veel meer DNA-varianten bekeken worden bij veel grotere groepen patiënten.