TRITON3-STUDIE TOEGELICHT

Rucaparib verbetert progressieve overleving gemetastaseerde prostaatkanker

  • 2 min.
  • Toppublicatie

Mensen met BRCA-gemuteerde, gemetastaseerde, castratieresistente prostaatkanker hebben een significant betere progressievrije overleving als ze de PARP-remmer rucaparib krijgen in vergelijking met een medicijn naar keuze van de arts.

Portretfoto (kleur) André Bergman
Beeld: Jeroen van Kooten Fotografie

Het remmen van het PARP-enzym werkt goed bij het behandelen van tumoren met mutaties die het DNA-reparatievermogen aantasten. De PARP-remmer rucaparib wordt al ingezet voor de behandeling van bijvoorbeeld ovariumkanker en uit eerder onderzoek bleek dat rucaparib ook werkt bij gemetastaseerde prostaatkanker.1 In de TRITON-3-studie2 werden deze resultaten verder onderzocht.

Aan dit gerandomiseerde, open label fase III-onderzoek deden 405 patiënten uit 12 verschillende landen mee. Alle proefpersonen hadden een BRCA- of een ATM-mutatie. De studiegroep (n = 270) kreeg tweemaal daags een dosis rucaparib. De controlegroep (n = 135) kreeg een medicijn naar keuze van hun arts, zoals docetaxel, een androgeenreceptorremmer, abirateron of enzolutamide. Na ziekteprogressie mochten controlegroepleden overstappen naar de studiegroep. De analyse verliep volgens het intention-to-treat-model.

&ellipsis;

Maak een gratis account aan en krijg toegang tot alle artikelen

Account aanmaken

Heeft u al een account?